fbpx

10 Συμβουλές για να επιλέξεις Φωτογράφο Γάμου

10 συμβουλές για τη σωστή επιλογή φωτογράφου γάμου 2019

Ήρθε αυτή η εποχή του χρόνου. Η εποχή του χρόνου που μπορεί να είστε έτοιμοι να επιλέξετε έναν φωτογράφο γάμου. Θέλετε έναν φωτογράφο γάμου του οποίου το έργο να σας αρέσει και να ταιριάζει με εσάς η προσωπικότητά του. Η επιλογή ενός φωτογράφου γάμου αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προετοιμασίας του γάμου σας, όπως η επιλογή του χώρου της δεξίωσης και του τέλειου φορέματος. Αλλά, σε αντίθεση με τα λουλούδια ή το catering, οι φωτογραφίες θα σας μείνουν για όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Σίγουρα θα έχετε πολλές αμφιβολίες μέχρι τώρα. Θα πάρει τα σωστά πλάνα; Θα συνεργαστείτε καλά; Σήμερα, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλύτερα να αναλύσουμε τις πιο πρακτικές συμβουλές και κόλπα, με την βοήθεια της φωτογράφου Αλίνας Παπακωστοπούλου για να σας βοηθήσουμε να βρείτε ακριβώς τον πιο σωστό και ταιριαστό φωτογράφο γάμου για εσάς. Αν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από την αναζήτηση, τότε βρίσκεστε στο κατάλληλο μέρος!

1. Φιλοσοφία

Για ορισμένους επαγγελματίες σχετικούς με το γάμο, πραγματικά δεν χρειάζεται να ενδιαφερθείτε για τη φιλοσοφία τους. Η φωτογράφηση γάμου όμως δεν είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Είναι πιθανό ότι να περάσετε περισσότερο χρόνο με τον φωτογράφο γάμου που θα αναλάβει τον γάμο σας παρά με τον κουμπάρο σας στην ημέρα του γάμου, έτσι θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είναι κάποιος με τον οποίο να μπορείτε να συνεννοηθείτε. Ο πιο απλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να περιηγηθείτε και να επιλέξετε έναν μέσα από τις λίστες ιστοσελίδων γάμου που εμπιστεύεστε. Μόλις βρείτε τους φωτογράφους που σας ενδιαφέρουν, δείτε τις σελίδες τους. Οι σελίδες αυτές είναι προσεκτικά κατασκευασμένες για να σας δώσουν μια αίσθηση του ποιος είναι ο φωτογράφος και πώς λειτουργεί.

Πιο παλιά είχαμε βρει έναν φωτογράφο γάμου όπου είχε μια σελίδα ”about” ή αλλιώς “σχετικά με εμένα” στην οποία πραγματικά διατύπωνε το ποιος πραγματικά ήταν.

Πιο συγκεκριμένα έγραφε:

 “Ως φωτογράφος γάμου, πιστεύω ότι το να παντρεύεσαι είναι ένα από τα πιο γενναία πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος. Είναι κάτι περίπλοκο, θέλει σκληρή δουλειά και έχει σπάνια ως αποτέλεσμα την τέλεια ιστορία αγάπης.”

Αυτά τα λόγια ορίζουν μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία που μπορεί να είναι σωστή (ή πραγματικά λάθος) για εσάς. Ψάξτε για γραπτές φιλοσοφίες και απόψεις που αισθάνεστε ότι σαν κάνουν το  “κλικ”. Στη συνέχεια δείτε εάν το αίσθημα αυτό συνεχίζεται όταν συναντηθείτε με τον φωτογράφο αυτοπροσώπως ή όταν μιλήσετε μαζί τους στο τηλέφωνο.

2. Σας αρέσει ο φωτογράφος;

Μόλις έχετε επιλέξει 2-3 φωτογράφους των οποίων η δουλειά σας αρέσει και των οποίων η φιλοσοφία φαίνεται να σας γεμίζει, κανονίστε μια προσωπική συνάντηση. Στη συνέχεια,  προσπαθήστε να δείτε αν σας αρέσουν. Εάν δεν σας αρέσει κάποιος, παρακαλώ μην τον προσλάβετε. Μπορείτε να περάσετε αρκετό χρόνο με τον φωτογράφο γάμου σας την ημέρα του γάμου σας. Επομένως, θα πρέπει να τους βρίσκετε ευχάριστους το λιγότερο και στη καλύτερη να σας βγάζουν ότι και οι κολλητοί σας. (Μόνο εσείς ξέρετε πόσο θα σας αρέσουν, αλλά βεβαιωθείτε ότι τους συμπαθείτε.)

τίπσ για τέλειο φωτογράφο γάμου Αθήνα

3. Κατάσταση Φωτισμού για το γάμο σας

Πριν πάμε πολύ μακριά σε αυτή την ιδέα, «Απλά μισθώστε κάποιον του οποίου η εργασία σας κάνει να αισθάνεστε ευτυχισμένοι μέσα σας», ας κάνουμε έναν γρήγορο έλεγχο της πραγματικότητας. Ένας εύκολος γάμος από άποψη λήψης φωτογραφίας είναι ένας γάμος κατά τη διάρκεια της ημέρας, με μια τελετή κάτω από σκιά και υπέροχο φυσικό φως. Εάν αυτά ισχύουν για εσάς, αγνοήστε την υπόλοιπη παράγραφο. Σκεφτείτε την περίπτωση, όμως, να παντρευτείτε σε μια σκοτεινή εκκλησία ή έχετε μια υπαίθρια δεξίωση γάμου το βράδυ. Τότε είναι πραγματικά σημαντικό να αναζητήσετε συγκεκριμένα έναν φωτογράφο που είναι εξειδικευμένος σε αυτά τα περιβάλλοντα φωτισμού. Μην υποθέσετε ότι η εμπειρία ισούται με την ικανότητα να τραβήξει φωτογραφίες σε χαμηλό φωτισμό.

Ψάξτε για γάμους που έχουν τραβηχτεί σε παρόμοια περιβάλλοντα φωτισμού στο πορτφόλιο του φωτογράφου σας. Μετά ρωτήστε πώς θα χειριστούν την ιδιαίτερη κατάστασή σας. (Μερικοί φωτογράφοι χρησιμοποιούν εξωτερικά φώτα για σκούρες δεξιώσεις, ενώ άλλοι μπορεί να βασίζονται στην ικανότητα της κάμεράς τους να βλέπει καλά στο σκοτάδι.) Αν παρατηρήσετε ότι στο σκοτάδι όλες οι φωτογραφίες του γάμου στο πορτφόλιο μετατρέπονται σε ασπρόμαυρο, αυτό υπονοεί ότι ο φωτογράφος μπορεί να μην είναι εξαιρετικά καλός σε πιο σκοτεινές καταστάσεις.

(Παρακαλώ σημειώστε: Ο γάμος σας σε ένα σκοτεινό ναό δεν πρόκειται να μοιάζει με ένα γάμο σε ένα ηλιόλουστο, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι φωτογράφοι. Οπότε μην περιμένετε τίποτα μαγικά κόλπα.)

συμβουλές για φωτογράφο γάμου

4. Κριτικές και Συστάσεις

Κάθε φωτογράφος έχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Είναι αρκετά εύκολο να αποκτήσετε μια αίσθηση του ποιά είναι τα δυνατά σημεία ενός ατόμου (ας υποθέσουμε ότι η λήψη εκπληκτικών φωτογραφιών είναι ένας από αυτούς). Το τέχνασμα είναι να αποκτήσετε μια ακριβή αίσθηση του ποιες είναι οι αδυναμίες του συγκεκριμένου φωτογράφου και στη συνέχεια να αποφασίσετε τι από αυτά μπορείτε να ανεχτείτε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια σοβαρή συζήτηση με έναν φωτογράφο γάμου. Ρωτήστε τους απλά ποιες είναι οι αδυναμίες τους, ένας επαγγελματίας θα σας πει. Φύγετε μακριά ( ή κόψτε πέρα που λένε και στο χωριό μου) εάν λένε ότι δεν έχουν καμία. Ή μπορείτε να ζητήσετε να συζητήσετε με έναν παλιό πελάτη.

Μάθετε τις Αδυναμίες του Φωτογράφου Γάμου σας

Εδώ είναι μια ποικιλία αδυναμιών που έχουμε παρατηρήσει σε διάφορους φωτογράφους (οι περισσότεροι από τους οποίους είναι καλλιτέχνες και πάνω απ’όλα άνθρωποι):

 • δεν είναι εξαιρετικοί στη συνεργασία με τους διαχειριστές γάμων κατά την γαμήλια ημέρα
 • νιώθουν λίγο κοινωνικά άβολα
 • αργούν να παραδώσουν τις φωτογραφίες
 • είναι αργή ή κακή η επικοινωνία με τους πελάτες
 • δεν είναι χαρούμενοι και ευχάριστοι με το ζευγάρι
 • δεν δέχονται εντολές και συγκεκριμένες παραγγελίες εύκολα

Το κόλπο είναι να υπολογίσετε ποια ισορροπία δυνατοτήτων και αδυναμιών θα λειτουργήσει για σας. Δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για το αν ο φωτογράφος μου θα είναι καλός διαχειριστής του χρόνου ή αν θα παραδώσει τις φωτογραφίες μου αργά. Αλλά θέλω κάποιον που να είναι εκπληκτικά καλός μαζί μου και κάνει ό, τι ζητώ την ημέρα του γάμου μου, καθώς και να μου δανείσει σκουλαρίκια αν χάσω τα δικά μου. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται το αντίθετο – δεν τους νοιάζει πόσο φιλικοί είναι οι φωτογράφοι τους, εφόσον είναι οργανωμένοι. Καθώς κάνετε τις συνεντεύξεις με τους φωτογράφους, πρέπει να καταλάβετε ποιες είναι οι ανάγκες σας και τι μπορεί να σας δυσκολέψει τη ζωή. Απλά θυμηθείτε ότι δεν είστε τέλειοι όπως επίσης ούτε ο φωτογράφος σας είναι τέλειος. Η σχέση φωτογράφου-πελάτη είναι προσωπική, οπότε απλώς βρείτε τον καλύτερο τρόπο να συνυπάρχετε με τις ατέλειες σας.

Ρωτήστε τους γύρω σας

Το να ρωτάτε το κοντινό και φιλικό σας περιβάλλον, όχι μόνο για φωτογράφο γάμου αλλά και για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή προϊόν χρειάζεστε, είναι από τις πιο δοκιμασμένες και αποδεδειγμένες μεθόδους. Οι φίλοι σας συχνά μοιράζονται τα ίδια γούστα, τον ίδιο προϋπολογισμό, και τις ίδιες απαιτήσεις με εσάς. Άρα, είναι οι κατάλληλοι για να σας βοηθήσουν. Εκτός αυτού, αν λατρέψατε στο παρελθόν τον γάμο μίας φίλης ή φίλου σας, μπορείτε κάλιστα να τους ρωτήσετε για την εμπειρία τους και να έχετε και εσείς το επιθυμιτό αποτέλεσμα.

φωτογράφο γάμου αθήνα

5. Τιμές και Παροχές Φωτογράφησης

Η κατανόηση του κόστους για διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες γάμου αποτελεί το πρώτο βήμα για τη λήψη σωστών και ενημερωμένων αποφάσεων για τον γάμο σας. Πολλοί φωτογράφοι δεν δημοσιεύουν τις τιμές τους στο διαδίκτυο. Χρησιμοποιούν, όμως, το πορτφόλιο τους για να σας δείξουν τι στυλ γάμου φωτογραφίζουν και σε τί ειδικεύονται. Καλό θα είναι να δείτε το έργο τους για να καταλάβετε έτσι πιο εύκολα τις τιμές τους. Εάν το Instagram τους είναι γεμάτο με μεγάλες εκδηλώσεις σε ιδιωτικές περιουσίες ή σε τοποθεσίες γάμων που είναι πιο ακριβές, μπορείτε να υποθέσετε ότι οι αμοιβές τους πιθανότατα να ξεκινούν σε υψηλότερη τιμή από ό, τι ένας φωτογράφος που αναλαμβάνει μικρότερες εκδηλώσεις.

Όταν εξετάζετε τις τιμές ενός φωτογράφου, προσέξτε να δείτε τι περιέχει το πακέτο που βλέπετε. Προσέξτε πράγματα όπως η ύπαρξη δεύτερου φωτογράφου, πρόσθετες ώρες, υψηλή ανάλυση JPG, ψηφιακό άλμπουμ και άλλα τα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή του πακέτου φωτογράφησης γάμου ή μπορεί να είναι έξτρα παροχές. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα πληρώσετε περισσότερα αργότερα για άλλα πράγματα που θα θέλετε σίγουρα (δηλ. Η λήψη των φωτογραφιών του γάμου σας δεν στοιχίζει πολύ, αλλά μπορεί να χρειάζεται μετά να πληρώσετε 2.000 ευρώ επιπλέον για να πάρετε τα αρχεία). Τούτου λεχθέντος, πράγματα όπως τα άλμπουμ και οι εκτυπώσεις μπορούν πάντοτε να παραγγελθούν αργότερα, όταν δεν θα αντιμετωπίζετε όλο αυτό το βάρος της πληρωμής του γάμου. Οπότε αν αγαπάτε την τέχνη κάποιου, αλλά δεν συμπεριλαμβάνει πολλές παροχές στο πακέτο του, επιλέξτε τον απλά για την εμπειρία που έχει στην τέχνη της φωτογραφίας.

10 τίπσ για την εύρεση φωτογράφο γάμου

6. Στυλ Φωτογράφου

Η συνηθισμένη συμβουλή είναι ότι πρέπει να επιλέξετε έναν φωτογράφο με βάση το στυλ του (φωτορεπορτάζ, φυσιολατρία, σύγχρονο με πινελιές από την παράδοση), μπορείτε πραγματικά να παραλείψετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά και απλά να αναρωτηθείτε αν σας αρέσει το πορτφόλιο του φωτογράφου.

Πέρα από αυτό, όταν μιλήσετε μαζί του, καταλάβετε αν σας αρέσει ο τρόπος που λειτουργεί. Αν το φωτορεπορτάζ σημαίνει για αυτόν ότι δεν πρόκειται να τραβήξει μια εικόνα της γιαγιάς σας, τότε ίσως να μην είναι για εσάς. Να ανησυχείτε λιγότερο για το τι ο φωτογράφος θεωρεί ως το στυλ του, αντίθετα να ανησυχείτε για το αν οι φωτογραφίες του είναι ζωντανές και αν το στυλ του θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα για το δικό σας γάμο.

7. Φωτισμός και Σύνθεση

Με τόσο ταλέντο που υπάρχει εκεί έξω μπορεί να γίνει αρκετά εύκολο να διαλέξετε έναν ή μία φωτογράφο γάμου μόνο και μόνο από την ομορφιά της δουλειάς τους, χωρίς να λάβετε υπόψη σας πως θα είναι στην πραγματικότητα ο δικός σας γάμος. Μία ερώτηση μεγάλης σημασίας είναι η άποψη του φωτογράφου. Όλοι βλέπουμε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο και το πορτφόλιο ενός φωτογράφου θα πρέπει να σας δείξει τον τρόπο με τον οποίο αποτυπώνονται οι γάμοι μέσα από τις φωτογραφίες γάμου που θα έχουνε τραβήξει. Ψάξτε για ένα πορτφόλιο που να αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να αποτυπωθεί ο δικός σας γάμος και το δικό σας παραμύθι. Ψάχνετε για συναισθηματικό, πιο ελεύθερο, ντοκυμαντέρ, κλασικό, ανανεωμένο, ή κάτι άλλο; Μην το πολυσκέφτεστε. Μόλις δείτε το ιδανικό θα το καταλάβετε από την πρώτη στιγμή!

μυστικά για να βρεις φωτογράφο γάμου

8. Μετά την Επεξεργασία των Φωτογραφιών του Γάμου σας

Στις μέρες μας, ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς και της δημιουργίας του τελικού αποτελέσματος γίνεται μετά την φωτογράφηση. Συγκεκριμένα, κατά την επεξεργασία των Φωτογραφιών. Όταν εξετάζετε το πορτφόλιο ενός φωτογράφου, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι φωτογραφίες δεν βγαίνουν από την κάμερα με τον τρόπο που τις βλέπετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να επιλέξετε έναν φωτογράφο γάμου του οποίου το αποτέλεσμα μετά την επεξεργασία θα σας αρέσει. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι επεξεργασίας είναι:

 • Καθαρό: Ρεαλιστική επεξεργασία της ζωής.
 • Φωτεινό και Ευάερο: Ονειρικό με πολύ φως.
 • Σε στυλ Ταινίας: Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες με πιο μουντά και λιγότερα ζωντανά χρώματα, έως και σκοτεινό. Σκοπός του είναι να μιμηθεί την όψη και την αίσθηση μιας ταινίας.

βρες τον δικο σου φωτογραφο γαμου

9. Βλέποντας έναν πλήρη γάμο

Μόλις αποκτήσετε μια αίσθηση του έργου ενός φωτογράφου μέσω του πορτφόλιου τους, θα ήθελα να σας παροτρύνω να ζητήσετε να δείτε έναν πλήρη γάμο. Μερικοί φωτογράφοι παράγουν είκοσι εκπληκτικές εικόνες από κάθε γάμο, αλλά οι υπόλοιπες οχτώ εκατοντάδες εικόνες είναι λίγο ανεξερεύνητες. Ενώ έχω την τάση να πιστεύω ότι μία έως πέντε εκπληκτικές φωτογραφίες του γάμου σας είναι το μόνο που θα χρησιμοποιήσετε με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αυτό που πληρώνετε. Ένας έμπειρος φωτογράφος με υψηλές τιμές θα πρέπει να σας προσφέρει ένα σταθερό εμπνευσμένο αποτελέσματα εργασίας. Ένας λιγότερο ακριβός φωτογράφος που χτίζει το πορτφόλιο του θα πρέπει να σας παραδώσει μερικές εμπνευσμένες εικόνες και ένα καλό ντοκιμαντέρ του υπόλοιπου της ημέρας του γάμου.

βρες φωτογράφο γάμου 2019

10. Η Παράδοση των Φωτογραφιών του Γάμου σας

Μόλις γίνει ο γάμος, θα θελήσετε να πάρετε στα χέρια σας τις φωτογραφίες. Τώρα είναι καιρός να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό. Μάθετε σε πόσο μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα παραδίδει ο συγκεκριμένος φωτογράφος τις τελικές φωτογραφίες, άλμπουμ ή βίντεο. Η παράδοση της πλήρους συλλογής μπορεί να είναι από μία εβδομάδα έως και έξι μήνες, στην χειρότερη των περιπτώσεων. (Σημαντική σημείωση: η ταχύτητα δεν σημαίνει πάντα και το καλύτερο αποτέλεσμα.) Πολλοί ταλαντούχοι φωτογράφοι, που θέλουν να διατηρήσουν τις τιμές τους χαμηλές, αναλαμβάνουν πολλούς γάμους την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στη συνέχεια παίρνουν τον χρόνο τους για να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες και να σας παραδώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα; Θα λάβετε φωτογραφίες τύπου JPG υψηλής ανάλυσης (υπόδειξη: αυτό θέλετε), ή θα πρέπει να παραγγείλετε εκτυπώσεις μέσω του Φωτογράφου;  Έχει δικαίωμα να τις δημοσιεύσει μετά ο φωτογράφος;

Να δημοσιευτούν ή όχι οι φωτογραφίες του γάμου;

Αν θέλετε να έχετε τον έλεγχο στο αν θα δημοσιευτούν οι φωτογραφίες, θα πρέπει να το ρωτήσετε από την αρχή. Μερικές φορές, με το να ζητήσετε από τους φωτογράφους να μην δημοσιεύουν τις φωτογραφίες σημαίνει ότι σας χρεώνουν λίγο επιπλέον. Αυτό συμβαίνει γιατί η ελεύθερη διαφήμιση είναι αυτό που κρατά το κόστος τους χαμηλό. Τις περισσότερες φορές αξίζει τον κόπο. Τέλος, μάθετε αν θα έχετε πρόσβαση στις εικόνες που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία. Οι φωτογράφοι γενικά ζητούν να μην δημοσιεύετε ποτέ μη επεξεργασμένη εργασία. Τα στυλ όμως αλλάζουν, και σε είκοσι χρόνια, ίσως να τα θέλετε. Ή ίσως να μην σας ενδιαφέρει. Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

επιλογή φωτογράφου γάμου και τιμές 2019

Bonus Συμβουλές

Instagram

Μπορεί να είναι μια από τις μοναδικές περιπτώσεις στις οποίες η παρακολούθηση των κοινωνικών μέσων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική. Αφήστε τον εαυτό σας να χαθεί σε μία ατελείωτη περιήγηση. Ξεκινήστε σαρώνοντας τα feeds των αγαπημένων σας blogs ή περιοδικών γάμου. Ή ψάξτε με τη χρήση των geotags. Κατά τη διαδικασία, κάνοντας κλικ από προφίλ σε προφίλ των λογαριασμών με το ίδιο γούστο , ίσως καταλήξετε στο τέλειο άτομο. Διαφορετικά αυτό το άτομο δε θα το βρίσκατε σε καμία περίπτωση. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοπιήσετε την λειτουργία «Εξερεύνηση» ή «Explore» στα Αγγλικά και να αναζητήσετε με βάση μερικά δημοφιλή hashtags. Κάποια παραδείγματα είναι: «Φωτογράφος Γάμου», «ο Τέλειος Φωτογράφος Γάμου», «Οικονομική Φωτογράφηση Γάμου», «Πως να βρω Φωτογράφο Γάμου»και «Πακέτα Φωτογράφησης Γάμου»

Μοιραστείτε μαζί μας όποιες δικές σας συμβουλές έχετε να προτείνετε και αν σας άρεσε το άρθρο μοιραστείτε το με τους φίλους σας!

One thought on “10 Συμβουλές για να επιλέξεις Φωτογράφο Γάμου

 1. Κωνστ says:

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Πιο πολύ μου άρεσε η επισήμανση των αδυναμιών. Έχω σκίσει να παραδειδωνται δουλειές μετά από 1,5 χρόνο κ πραγματικά δεν καταλαβαίνω το λόγο..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *